EKPO Fuel Cell Technologies için yakıt hücreleri yığınları üzerinden yüksek hacimli seri sipariş

ElringKlinger (%60) ile Plastic Omnium (%40) tarafından bir ortak girişim olarak kurulan EKPO Fuel Cell Technologies GmbH'nin (EKPO) sipariş hattı dolmaya devam ediyor: Aachen merkezli mobilite şirketi AE Driven Solutions GmbH (AEDS), NM5-evo tipi yakıt hücresi yığınları çift haneli milyon avro aralığında planlanan toplam hacimle tedarik etmekle EKPO'yu uzun yıllar için özel olarak görevlendirdi.

Yığınlar, AEDS için önemli olan performans, uzun ömür ve sorunsuz çalışma kriterlerini karşılamak üzere tasarlandı ve kentsel alanlarda çevre dostu sürüşler uygulamak için AEDS'nin sistem entegrasyonu aracılığıyla sevkiyat araçlarında kullanılıyor. Yığınların seri üretimi için 2022 yılının ilk yarısında start verilmesi planlanıyor.

EKPO yığın ailesinin en yeni üyesi olan NM5-evo-yığını, hücre bloğundaki 4,6 kW/l'ye varan yüksek güç yoğunluğuna ek olarak, müşterinin dayanıklı, kompakt bir yakıt hücresi yığını beklentisini tam olarak karşılıyor. Buna nispeten düşük ağırlığa ek olarak, baskı işletiminde 76 kW'a kadar çıkan yüksek bir performans aralığı da dahil. Ayrıca yığın tasarımı, ölçeklendirme ve modülerleştirme için en uygun koşulları sağlıyor, böylece son müşteriye esnek ve verimli bir kullanım imkânı veriyor.

Siparişi veren AEDS, EKPO gibi geleceğin mobilitesine yönelmiş bulunuyor. Aachen merkezli şirket, şehir içi trafik için araçları çevre dostu yakıt hücresi sistemleriyle donatıyor. Buna bağlı olarak AEDS ekibi elektromobilite alanında kapsamlı bir uzmanlığa sahip. AEDS'nin çekirdek ekibinin akülü bir sevkiyat aracı olarak sokak scooterını başarıyla geliştirip seri uygulamaya geçirmesinden sonra, şimdi de kazandığı tecrübeyi kentsel bölgelerde yeni mobilite konseptleriyle bağlantılı olarak yakıt hücreli araçların kullanılması için değerlendiriyor. AEDS ekibinde Streetscooter GmbH'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Üretim Müdürü CEO Tobias Reil, Streetscooter GmbH'nin kurucu ortağı Prof. Achim Kampker, NEUMAN & ESSER GROUP'un yönetici ortakları Stefanie ve Alexander Peters yer alıyor ve görevleri itibarıyla hidrojen ve yeşil gazların üretimi, sıkıştırılması, nakledilmesi ve depolanması da dahil olmak üzere değer artış zincirinin tümünü temsil ediyorlar. TÜV Rheinland, PEM Grubu ve RWTH Aachen gibi başka şirket ve kurumlarla birlikte, şu anda AEDS'nin Aachen'deki lokasyonunda akü ve hidrojen teknolojileri konularında modern bir mobilite kümesi oluşuyor.

EKPO gibi AEDS de iklim odaklı bir mobilitenin uygulanmasında hidrojen teknolojilerinin büyük öneminin farkında. Gereken hidrojen rüzgâr, güneş ve su enerjisi tarafından üretildiği takdirde, yakıt hücreleriyle tamamen CO2 nötr bir tahrik mümkün. Mobilite söz konusu olduğunda, çalışmamanın pahalı olduğu her yerde hidrojen avantajlarını ortaya koyuyor. Bu, uzun mesafe taşımacılığının yanı sıra, özellikle son mil üzerindeki teslimat trafiği, yani uzun menzilli veya döngüsel operasyonlu uygulamalar için geçerli. Araçlardaki kullanım alanları arasında ticari araçlar ve sevkiyat araçları ile otobüslerin yanı sıra, özel araçlar ve istif makineleri gibi endüstriyel uygulamalar da yer alıyor. Hidrojen bazlı yakıt hücresi güç aktarma üniteleri trenlerde, gemilerde veya uçaklarda da kullanılmaya uygundur.

EKPO, ana şirketi ElringKlinger üzerinden yaklaşık 20 yıldır yakıt hücrelerini araştırıyor ve geliştiriyor. Kompakt yığınlar, proton değişim membranı (PEM) teknolojisine dayanır ve kimyasal enerjiyi hidrojen ve oksijen kullanarak elektrik enerjisine dönüştürür. EKPO, müşteri sistemlerine entegre edilebilen çeşitli konfigürasyonlarda yığınlar üretir. Bunlar isteğe bağlı olarak, medya modülüne entegre edilmiş çevresel bileşenlere ve sistem işlevselliklerine sahip olup, bu sayede yakıt hücresi sisteminin önemli ölçüde basitleştirilmesine ve maliyetin düşürülmesine olanak tanıyorlar. EKPO, ana şirketi Plastic Omnium'un sistem çözümleri üzerinden hidrojen bazlı bir yakıt hücresi güç aktarma ünitesinin tüm değer artış zincirini kapsayabilir. EKPO, şimdilik yılda 10.000 yığın üretim kapasitesine sahip ve bu da siparişlerle uyum içinde adım adım geliştirilecek.

 

 

EKPO Fuel Cell Technologies Hakkında
Dettingen/Erms (Almanya) merkezli EKPO Fuel Cell Technologies (EKPO), CO2 nötr mobilite için yakıt hücresi yığınlarının geliştirilmesi ve büyük ölçekli üretiminde lider bir ortak girişim. Şirket, binek otomobillerde, hafif ticari araçlarda, kamyonlarda, otobüslerde, demiryolu ve gemi uygulamalarında kullanılan yakıt hücresi yığınlarının ve bileşenlerinin eksiksiz bir tedarikçisi. Başarısını kendisini kabul ettirmiş iki uluslararası otomotiv tedarikçisinin - ElringKlinger ve Plastic Omnium'un sanayileşme alanındaki uzmanlığına borçlu.

Bu ortak girişimin amacı, karayolunda, demiryolunda, suda veya arazide, nerede olursa olsun, CO2 nötr mobiliteyi daha fazla teşvik etmek için yüksek performanslı yakıt hücresi yığınları geliştirmek ve bunların seri imalatını gerçekleştirmek.